COPD

Last van COPD..?

Als je last hebt van COPD adem je moeilijker.  De longen ventileren minder goed en dit actief ademen kost je inspanning en energie. Daardoor ervaar je mogelijk problemen met het uitvoeren van gebruikelijke activiteiten in het dagelijkse leven zoals (trap)lopen, sporten, boodschappen doen, tuinieren of aankleden.

COPD: Chronische bronchitis of longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen waaronder chronische bronchitis en longemfyseem. 

Longemfyseem of emfyseem
Hierbij gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt en dat de afvalstoffen weer uitgeademd worden. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

COPD geeft kortademigheidsklachten

Je longen kunnen slechts beperkt zorgen voor een goede ademhaling. Hierdoor kun je last krijgen van kortademigheid. Deze problemen treden voornamelijk op tijdens het uitvoeren van activiteiten en het bewegen. Ook het bukken veroorzaakt kortademigheidsklachten. Wanneer je dit gevoel van een tekort aan zuurstof niet op de juiste manier compenseert, krijg je op den duur steeds meer last van deze kortademigheid.

Ademtherapie bij COPD

Het is van belang dat je leert hoe je het beste kunt ademen, in rust en tijdens het bewegen. Daarnaast moet je weten hoe je benauwdheidsklachten kunt verminderen en op welke manier je kunt voorkomen buiten adem te raken. De Ademspecialist benadert dit anders dan het protocol dat vanuit de bestaande therapieën gevolgd wordt. 

Copd

Wat kunnen wij doen

Door stapsgewijs met de cliënt de fases van het trainingsprogramma te doorlopen, werken wij aan het lichamelijke en het geestelijke herstel. Hierbij nemen wij dit ontregelde adempatroon als uitgangspunt. Dit betekent dat u in uw dagelijkse leven beter gaat functioneren. Hierdoor :

  • ervaart u minder beperkingen
  • kunt u meer ondernemen
  • raakt u minder snel vermoeid

Dit alles doordat uw longen beter ventileren. Juist omdat ze aangedaan zijn is het zaak dat u er optimaal mee leert omgaan. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat de longfunctie hierdoor zal verbeteren.

Ervaringen

Ik heb COPD en dacht dat ik het benauwd zijn erbij hoorde. Ik had geen lucht en kwam niet vooruit. Nu krijg ik weer lucht sinds ik bij Ellen kom en kan ik weer dingen ondernemen. Ik hoor er weer bij!
Ik had niet gedacht dat ik in mijn toestand dit nog kon bereiken. Ik ben 65 jaar en heb 3 jaar lang nauwelijks iets kunnen doen. Heb hier meer baat bij dan bij mijn puffers want die werkte altijd maar kort. 

AnsBron: Wat is Copd (2017).  Geraadpleegd op 23april 2017, via Longfonds