Ontregeld adempatroon

Autonome zenuwstelsel chronisch ontregeld?

Onze lichaamstemperatuur, hormoonhuishouding, immuunsysteem, spijsvertering, ademhaling en de hartslag hebben één ding gemeen: ze worden volledig automatisch en onbewust aangestuurd. Over deze functies hoeven we niet na te denken. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de juiste balans van bovengenoemde lichaamsfuncties. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen die elkaar in evenwicht behoren te houden: het activerende deel en het rustgevende deel. Het activerende deel heet het sympathische zenuwstelsel, het rustgevende deel heet het parasympatische zenuwstelsel. Ze worden ook wel eens het ‘gaspedaal’ en het ‘rempedaal’ van ons lichaam genoemd

Actie=Gaspedaal

Wordt er veel activiteit van het lichaam gevraagd? Dan wordt het ‘gaspedaal’ ingedrukt en wordt het lichaam voorbereid op activiteit. Er kan worden gesproken over een ‘vecht-of-vluchtreactie’. Stelt u zich voor dat u schrikt: uw hart gaat sneller kloppen, de ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger, de spieren spannen zich aan en u gaat zweten. De bloedvaten in de vingers vernauwen zich, waardoor het bloedvolume en uw handtemperatuur dalen. Het bloed wordt nu naar de spieren geleid. Nu bent u beter in staat om te vechten of te vluchten! Op dit moment heeft het sympathische zenuwstelsel de overhand in uw lichaam.

Herstel=Rempedaal

Het ‘rempedaal’ wordt ingedrukt wanneer het lichaam zich moet voorbereiden op rust en ontspanning (inactiviteit). Dit is het geval wanneer u gaat slapen of moe begint te worden. Op zo’n moment gaat het hart langzamer kloppen, de bloedvaten in de vingers verwijden zich, waardoor het bloedvolume en de handtemperatuur stijgen. Het bloed wordt nu minder naar de spieren geleid. Bij kinderen is dit vaak te zien aan de rode oren. Daarnaast gaat u dieper ademhalen, de spierspanning neemt af en u zweet minder. Op dat moment heeft het parasympatische zenuwstelsel de overhand in uw lichaam.

Stress-management

verstord adempatroon, stress ademen limburg hyperventilatie

Evenwicht wordt bereikt door een balans in het autonome zenuwstelsel. Het sympathische en parasympatische zenuwstelsel dienen in balans te zijn. Hierdoor kunt u zich sneller aanpassen aan een veranderende omgeving. Het ‘gaspedaal’ en het ‘rempedaal’ moeten goed op elkaar zijn afgestemd en moeten beide even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden.

Onbalans

De balans in het autonome zenuwstelsel kan verstoord raken. Door drukte op het werk, in het verkeer of in het privéleven wordt steeds vaker een beroep gedaan op ons ‘gaspedaal’. Het ‘gaspedaal’ wordt steeds een klein beetje verder ingetrapt. Deze vraag naar extra activiteit is gekoppeld aan overmatige activiteit in het sympathische zenuwstelsel. Het veroorzaakt op lange termijn een scheve maar stabiele balans tussen het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. Dit leidt tot een verstoord evenwicht van het interne milieu.

Moderne ziektes?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veel ‘moderne’ ziektes worden veroorzaakt door de verstoring van de balans van het autonome zenuwstelsel. Er is een relatie tussen een hoge activiteit van het sympathische zenuwstelsel en angst:

Dit zijn alle aanwijzingen voor een verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel.

  • depressie
  • aandachts- en angststoornissen
  • chronische spierspanning
  • slaapproblemen
  • hoge bloeddruk

Verder zorgt dit voor:

  • een verhoogde hartslag
  • een verlaagde handtemperatuur
  • een verhoogde huidgeleiding
  • een verhoogde bèta-activiteit in de hersenen;

Chronische stress

  • leidt tot een chronische activiteit van het sympathische zenuwstelsel.
  • veroorzaakt angst en depressie met negatieve invloed op het lichaam zelf.
beeldscherm apneu therapie

Wat kun je eraan doen?

Het probleem dient omgedraaid te worden. Het begint bij het onder controle krijgen van wat zich van binnen afspeelt: de fysiologie. Door het verminderen van de ademfrequentie voelt u zich automatisch beter. De relaties met anderen, de concentratie en vaardigheden verbeteren. De ideale omstandigheden waar u zo op zoek naar bent, komen dan vanzelf opzetten. Hebt u de eigen fysiologie op orde, dan zal dat wat er in de buitenwereld gebeurt, minder grip op u hebben en krijgt u een betere grip op uw eigen wereld.

Video animatie over over uitleg stress

Autonome zenuwstelsel

Klik op afbeelding voor een vergrootte weergave.

Neem vrijblijvend contact op!

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.