Hyperventilatie?

Last van Hyperventilatie…?

Herken je dit?

Hyperventilatie
  • Heb je het gevoel dat je adempatroon ontregeld is, maar is er geen achterliggende medische diagnose gesteld?
  • Heb je last van hyperventilatie of wil je weten of je hyperventileert?
  • Ben je snel buiten adem als je iets doet?
  • Heb je last van kortademigheid tijdens het bewegen en sporten en kun je daardoor geen conditie opbouwen?
  • Slaap je slecht en/of sta je vermoeid in de ochtend weer op?
  • Heb je regelmatig het gevoel dat je te weinig lucht hebt?
  • Heb je veel last van gapen, zuchten en/of hoesten?

Dan ben je bij de ademspecialist aan het juiste adres. Op basis van de intake kunnen we bepalen welke klachten er aanwezig zijn en welke gerelateerd kunnen worden aan hyperventilatie of een verstoord adempatroon. Bedenk dat hoe eerder je ingrijpt, des te minder ernstig je adempatroon chronisch ontregeld raakt en des te sneller er herstel kan plaatsvinden.

Twijfel je nog of je hyperventilatie hebt?

Kijk dan eens naar onze lijst onder het kopje “van welke volgende symptomen heb je duidelijk last?” Wanneer je meerdere symptomen kunt aankruisen, dan is het zeer waarschijnlijk dat de drie fase ademtherapie geschikt voor je is. Tijdens het intakegesprek worden deze klachten besproken en zal er daarnaast een ademmeting plaatsvinden. Het is onnodig om met klachten zoals ‘snel buiten adem zijn’ en ‘overmatige vermoeidheid’ te blijven rondlopen.

Ervaringen

Sinds ongeveer mijn 12e heb ik last gehad van mijn ademhaling tijdens het sporten. Eerst werd er gezegd dat het inspanningsastma zou zijn en kreeg ik een pufje. Dit verbeterde voor een korte tijd maar daarna was ik weer terug bij af. Opnieuw ging ik naar de huisarts en ik vroeg om een verwijzing zodat er dingen uitgesloten konden worden, zij adviseerde mij naar de sportarts te gaan. Na verschillende testen bleek er niks mis met mijn ademhaling, althans geen astma of aandoeningen aan mij longen of dergelijke. 

De sportarts heeft mij doorverwezen naar een fysiotherapeut gespecialiseerd in ademhaling. Bij deze fysio heb ik geleerd om “goed en laag te ademen”. Mijn ademhaling was erg kort, oppervlakkig en ik ademde fout, namelijk omgekeerd. De fysio verwees mij hierna naar Ellen. 

Eenmaal bij Ellen bleek dat er veel meer was dan alleen de last tijdens sporten. Ik ademde nauwelijks door mijn neus waardoor mijn ademhaling erg oppervlakkig en kort was en ik was altijd verkouden. Zelfs in rust ademde ik altijd door mijn mond en een trap oplopen kostte mij veel energie. Ook was ik veel moe en sliep ik slecht.

Het bleek dat ik chronisch hyperventileerde. Ik had dit zelf niet eens in de gaten maar na de afspraken met Ellen werd steeds meer duidelijk hoe al deze dingen in verband stonden met elkaar.

Ellen heeft mij ontzettend goed geholpen, door middel van haar oefeningen, tips en uitleg ben ik van alle bovengenoemde klachten af. Het enige waar we nu nog samen aan werken is het ademen tijdens het sporten, dit is ook de laatste stap. 

De begeleiding is super en als ik ergens tegenaan liep of loop, gaf Ellen mij tips en kon ik er weer mee verder. 

Ik slaap nu weer goed, ik ben minder gespannen, heb meer energie, adem bijna altijd door mijn neus en ben bijna nooit meer verkouden. En dit door wat aanpassingen aan mijn ademhaling door middel van de oefeningen en begeleiding van Ellen.

Rowie Geraats